Her er historien om Tiki

Ordet ‘Tiki’ blev først født af maori-mytologi. Der er flere versioner af historien, men de fleste er enige om at ‘Tiki’ var den første mand på jorden. Historien om Tiki, er sandsynligvis den maori, der svarer til Adam og Eva og Edens Have.

Men hvad der mest fascinerede folk om Tiki-kulturen, var de polynesiske udskæringer. Disse siges at repræsentere forfædre eller markere vigtige steder for tilbedelse. I dag er ordet “Tiki” kommet for at repræsentere kulturen og perioden selv, herunder det polynesiske folks kreative stil.

Tiki indretning og polynesiske artefakter blev berømt i 1930’erne. Det hele startede med mand kaldet Ernest Gantt. Gantt blev født i 1907 i Texas, men i hans tidlige år rejste han gennem Caribien og det sydlige Stillehav, hvor hans sande passion for Tiki blev udløst.

Han kom tilbage til armerikansk jord med et hoved fyldt med tropiske forestillinger og kufferter fulde af souvenirs. Han ønskede at dele den caribiske livsstil derhjemme. Han åbnede den første tiki bar i Los Angeles, kendt som Don the Beachcomber. Her fik Ernest sit kaldenavn, efter selve baren.

I løbet af årene, nærede Don en lidenskab for Caribisk rom som ingen anden, selv om det var den billigste ånd og havde et dårligt ry! Men Don så det fulde potentiale. Rom blandet med aromatiserede sirupper og friske frugtsaft og opfandt cocktailindustrien, som vi kender det.

Et par år efter Don Beachcomber havde åbnet sin bar, besøgte Victor Bergeron Don’s sted og besluttede sig også for at åbne en bar, kendt som Trader Vic i Oakland, Californien. Dette udløste en rivalisering som ingen anden!

Begge kæmpede hårdt for at skabe de bedste tiki cocktails. Det var Victor Bergeron, der oprindeligt skabte den berygtede Mai Tai. Men Don fyrede tilbage med den dødbringende zombie. Det siges, at begge skjulte deres opskrifter med stor hemmelighed. Don skulle ahve brugt et kode system for at beskytte de sande ingredienser for tiki spioner!

På trods af at Don blev sendt ud for at tjene sit land i anden verdenskrig, blomstrede Beachcomber under hans kones ledelse. Efter krigen var den udvidet til en kæde på 16 steder. Det var i denne periode, at Tiki-kulturen – herunder kunst, stil og den afslappede holdning – boomede i, hvad vi kender det som i dag.

Efter krigen trivedes den amerikanske økonomi, hvilket betød at folk rejset mere på ferie. Det sydlige Stillehav var et meget populært sted på det tidspunkt, og dette udgjorde den amerikansk fascination for troperne. Der var tiki barer som Dons og Vic, der hjalp amerikanerne til at bringe deres fix hjem. Tiki barer var en måde for amerikanerne så de kunne bruge lidt tid væk fra deres arbejde i løbet af ugen.